Ligt de overgang op de loer?

Herken jij dat ook? Je (eventuele) kinderen zijn ondertussen de luiers ontgroeit, het heen en weer geren naar zwemklasjes en sportclubjes en het meerijden met schoolreisjes behoort (bijna) tot het verleden. Waarschijnlijk zijn jouw kinderen ondertussen al pubers die vooral druk zijn met zichzelf en de middelbare school. Net als je denkt….

…hier kan ik wel aan wennen, begint ‘het’

Je bent net op de leeftijd waarin je wat meer vrijheid begint te ervaren. Je vindt het heerlijk om weer eens ongestoord een boekje te kunnen lezen en weer wat meer quality time en aandacht voor je partner te kunnen hebben, te gaan dansen met je vriendinnen, gewoon wat meer me-time! En dan is ‘het’ er opeens….

Als een dief in de nacht….

Toen ‘het’ mij overkwam was ik er echt niet mee bezig dat ‘de overgang’ wel eens voor de deur zou kunnen staan. Totdat het opeens wél zover was. Achteraf bekeken had ik er op dat moment graag iets meer over geweten. Want dan had ik er veel beter op kunnen anticiperen, meer begrip voor mezelf kunnen opbrengen en ook wat milder voor mezelf kunnen zijn. Maar ja, als dat allemaal was gebeurt, dan had ik nu waarschijnlijk niet deze blog voor jou kunnen schrijven.

Ouder worden of overgang?

De overgang heeft te maken met het ‘ouder worden’ en is de periode waarin jouw geslachtshormonen op een natuurlijke wijze afnemen. Doordat deze hormonen heftig kunnen fluctueren verloopt deze periode bij veel vrouwen niet ‘zonder slag of stoot’.

Hoewel de gemiddelde leeftijd van de vrouw die haar menopauze heeft op 51 jaar ligt, kunnen klachten al wel 10 jaar eerder beginnen en daar zijn we vaak niet van op de hoogte. Op dat moment komt de overgang vaak niet eens in je op.

Maar op het moment dat jij slechter gaat slapen, minder energie hebt en soms wat aangebrand reageert, dan kan dit wel degelijk te maken hebben met ‘de overgang’. Je denkt dan meestal dat je daarvoor nog niet de leeftijd hebt en dat het gewoon komt door stress die gepaard gaat met ‘alle ballen’ die je hoog hebt te houden.

Voor de klachten of onrust in jouw lijf, mind, emoties zijn de afname van de hormonen oestrogeen en progesteron verantwoordelijk en dat circus van pieken en dalen kan ‘echt’ een breed scala aan klachten met zich meebrengen. En meestal dus al veel eerder dan je zou verwachten.

Is er licht aan het eind van de tunnel?

Ook al zijn die overgangsklachten soms heel vervelend, er is ook wat moois in te ontdekken. De ‘overgang’ is namelijk ook een hele boeiende en uitdagende periode. Een periode waarin je wordt uitgedaagd, waarin je met jezelf wordt geconfronteerd, waarin je de gelegenheid krijgt om nog dieper te connecten met wie jij bent. Dus simpelweg gezegd: ‘nog meer jezelf worden en naar je eigen waarheid te luisteren’, zodat je een gezonde balans gaat ervaren in jouw leven.

Maar voordat jij die uitdaging aan kunt gaan, is het wel handig dat je weet wat er met jou aan de hand is en wat er precies gebeurt, dat je jezelf begrijpt  … en dat is onder andere waarom ik het zo belangrijk vind het over de overgang te hebben. Gewoon zoals het is. In te zetten op een stukje: ‘Herkenning’. Zodat daarna ook ‘Erkenning’ en het ‘Actief aan de slag gaan’ een logische vervolgstap zijn.

Stap voor stap op laagdrempelige en humorvolle wijze. Dat is wat ik elke vrouw in Nederland gun. En het mooie is dat er ook zoveel winst is te behalen ‘als je de juiste stappen’ zet, als jij er maar ‘open voor staat’.

Maak jij het bespreekbaar op je werk?

De ervaring leert dat het heel belangrijk is om ‘de overgang’ bespreekbaar te maken. Ook op je werk. Vaak denk je dat je de enige bent, maar als je over het onderwerp in gesprek gaat, dan blijkt dat veel meer vrouwen met vergelijkbare klachten worstelen. Om bedrijven hierbij te ondersteunen, verzorg ik workshops en lezingen. Vind jij dat ook interessant, dan nodig ik jou van harte uit om een afspraak in te plannen voor een gratis interview.

Ik zie er naar uit om je binnenkort te spreken en mocht je nog andere ‘overgangsvragen’ hebben, dan kun je natuurlijk altijd een gratis telefonisch belafspraak maken.

Met sprankelende groet,

Judith Bussink

Natuurgeneeskundig therapeut en Overgangsexpert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *