9 tips om je hormonen in balans te brengen.

Wil jij je hormonen in balans brengen en…

  • zodoende je stofwisseling positief activeren?
  • Je eetlust verminderen?
  • Je vetopslag beïnvloeden?
  • Je fit en vitaal voelen?
  • Je gezondheid een boost geven?
  • En ook nog eens effectief afvallen in de overgang?

Misschien herken je het? Je bent de 40 gepasseerd en daar waar het vroeger een peulenschil was om gewicht te verliezen, is het nu bijna ondoenlijk. Tot voor kort deed je gewoon even 2 dagen een pas op de plaats en je was weer helemaal happy met je lijf. Tegenwoordig is dat andere koek. Je let voor je gevoel best op, er gaat echter niets af, er komt alleen maar bij. Je krijgt vetrolletjes daar waar je ze vroeger niet had en je huid wordt ook nog eens slapper.

Waarom het niet lukt om af te vallen

Tja dat afvallen in de overgang is echt een ding! Deze week merkte ik dat nog weer in de praktijk. Een cliënt van me, een leuke sportieve en hippe vrouw van 44 jaar, was bij me en voelde zich diep ongelukkig. In de laatste 6 maanden was ze ineens 5 kilo aangekomen en wat ze ook deed, er kwam geen beweging in. Nu was het ook zo dat ze door de week echt haar best deed, maar in het weekend de touwtjes liet vieren…. En je begrijpt er gebeurde niets. Ze kreeg het zelf niet meer voor elkaar, daar waar dat vroeger wel heel gemakkelijk lukte.

Hormonen schommelen al vanaf je 35ste

Vanaf ongeveer je 35e levensjaar beginnen je hormonen al meer te schommelen. Hormonen zijn boodschappers die een groot aantal processen aansturen. Tijdens de aanloop naar de menopauze wordt de balans ervan redelijk verstoort. Er wordt minder van bepaalde hormonen aangemaakt of de reactie op hormonen verandert. Daar waar normaal wel een reactie plaatsvindt is dat nu in één keer anders. Kortom de stofwisseling wordt verstoort en vet plakt gemakkelijker aan daar waar je het liever niet wilt hebben.

Breng je hormonen in balans

Nu is het zo dat je zelf al heel gemakkelijk een start kunt maken met het in balans brengen van je hormonen.

Hieronder geef ik je een 9-tal tips daarvoor.

Tip 1      Eet weinig suiker en verminder de inname van koolhydraten. Hierdoor herstel je je glucosehuishouding en vermijd je insulineresistentie.

Tip 2      Eet voldoende eiwitten

Tip 3      Eet veel kruisbloemige groenten. Denk hierbij aan brocolli, bloemkool, boerenkool, chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs, spruit, waterkers, witte kool

Tip 4      Eet gezonde vetten (omega 3)

Tip 5      Vermijd koffie en alcohol

Tip 6      Verminder het eten van rood vlees

Tip 7      Beweeg voldoende

Tip 8      Relax, lach en knuffel vaak

Tip 9      Wees mild voor jezelf

Doe het samen:-)

Door het toepassen van de tips zul je meestal vrij snel een positief effect ervaren, maar waarschijnlijk weet je ook dat het aanpassen van je (eet)gewoonten in je eentje niet zo gemakkelijk is. Ook zijn we niet allemaal hetzelfde. Schroom dus niet om contact op te nemen als je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken.

Even je verhaal vertellen en luisteren naar de tips en adviezen die anderen ook geholpen hebben, kan heel verhelderd werken. Lijkt jou dit ook plezierig? Schroom dan niet en plan vrijblijvend een gesprek.

Ik zie er naar uit om je binnenkort een keer persoonlijk te spreken.

Groetjes van Judith:-)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *