Slaap jij nog wel lekker?

Ik zag het zelfs 03.00 uur worden op de wekker!

Gek word ik er van…… Na een drukke dag. De administratie op orde, eten gekookt, de was en strijk gedaan. Nog even met een vriendin bijgekletst onder het genot van een wijntje zit ik eindelijk op de bank en kom tot rust. Ik ben me bewust van mijn lichaam en ik voel me best moe. Ik besluit naar bed te gaan om heerlijk bij te slapen.

Ik rommel nog wat in de badkamer en als ik klaar ben ga ik liggen en doe het bedlampje uit. Het is 21.30 uur. Ik ben klaar om te gaan slapen…………

Tja en dan  wil het niet echt lukken, ik zie het 22.00 uur, 23.00 uur en 24.00 uur worden. Ik tel oneindig veel schaapjes, probeer nergens aan te denken, me te ontspannen, maar de slaap wil niet komen.

Toch ben ik blijkbaar ingedommeld, maar vast slapen doe ik echter niet. Ik word wakker van de hitte, dan heb ik het weer koud, ik schuif op de lakens heen en weer en blijf maar draaien en dan moet ik ook nog plassen. Elk uur zie ik passeren, pfff ik word er al moe van als ik eraan denk dat ik morgen gewoon weer om 7 uur vol energie naast m’n bed moet staan. Beste raar; Ik die altijd in slaap viel als ik mijn bed alleen maar rook. Het lijkt wel of ik de kunst van moeiteloos inslapen helemaal ben verleerd. Herken je dit misschien ook?

Tijdens de intrede van de overgang (en dat kan ook al jaren ervoor zijn in de perimenopauze) beginnen onze hormonen te schommelen. Het hormoon progesteron daalt richting het nulpunt. Juist progesteron is hét hormoon dat zorgt voor de tijdsduur en de diepte van de slaap. Daarnaast daalt ook het oestrogeengehalte en dat hormoon zorgt voor onze vaste droomslaap.

Op het moment dat er pieken in je oestrogeenspiegel ontstaan, kan het progesteron (omdat dat ook daalt) daar weinig invloed op uitoefenen. Bij weinig oestrogeen wordt er minder melatonine aangemaakt en dan wordt het (door)slapen minder gemakkelijk. Ook al ben je nog zo moe;-).

Aan welke klachten kun je zoal denken?
• Je slaapt moeilijk in.
• Je slaapt slecht door.
• Je moet vaak plassen
• Je wordt bezweet wakker
• Je wordt wakker door opvliegers
• Je bent klaarwakker zodra je in bed gaat liggen
• Je wordt wakker door hartkloppingen
• Je normale slaappatroon is compleet verstoord
• Je droomt veel en heftig
• Je kunt je gedachten moeilijk loslaten
• Je maakt je zorgen om dingen uit het verleden. Je dacht deze al lang opgelost te hebben, maar blijkbaar is dit niet het geval.

Je snapt best dat dit hoort bij deze periode in je leven, maar nu je lichaam verandert, nu jij de transformatie van vruchtbaar naar onvruchtbaar doormaakt, heb je juist behoefte aan een goede nachtrust.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Zorg ervoor dat je geen cafeïne, theïne (zwarte, witte) en chocolade nuttigt voor het slapen gaan
  • Zorg voor een vast patroon voor het slapen gaan
  • Maak de slaapkamer donker
  • Zorg ervoor dat je minimaal een uur voor het naar bed gaan geen televisie meer kijkt, of met je telefoon of laptop bezig bent
  • Zorg voor gezonde voeding (wees matig met koolhydraten)
  • Ban stress zoveel mogelijk uit
  • Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
  • Lach en knuffel veel
  • Let op met alcohol
  • Beweeg veel

Ook kan het slim zijn om een slaapdagboek bij te houden, zodat je inzicht krijgt in je slaappatroon en ook direct kunt toetsen of de tips iets voor je doen.

Hoe dan ook gun ik het jou uit de grond van m’n hart om van de overgang jouw beste tijd te maken.

Kom je er niet uit of werken de tips niet voldoende, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op voor een gratis MenokuurConsult.

Ik help je graag slank en soepel door de overgang.

Hartelijke groet,

Judith Bussink

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *