De overgang nodigt jou uit!

Zie jij de overgang ook als uitnodiging tot verandering? Een mooie vraag om in deze blog even bij bij stil te staan.

Heb jij het roer nog in handen?

De overgang is een natuurlijk proces en nodigt je uit om jouw leven opnieuw onder de loep te nemen. Het nodigt je uit om te voelen of het allemaal nog oké is. Heb je de touwtjes nog in handen? Doe je nog wat je graag doet? Of heb je best veel concessies gedaan? Misschien heb je het roer wel teveel overgedragen aan een ander? En wellicht ben je hierdoor te ver van jezelf verwijderd geraakt of heb je zelfs een deel van jezelf verloren.

Waarom zou je nog langer wachten om datgene te gaan doen wat je écht leuk vindt? De overgang is een perfect moment om je af te vragen wat jij nu zélf wilt en hoe je je daarop kunt afstemmen.

Afbeeldingsresultaat voor waar droom je van afbeeldingen

Het bijzondere is dat we onze kinderen vanaf hun geboorte meegeven om zich te ontwikkelen tot volwaardige zelfstandige individuen. Dat ze in staat zijn hun eigen boontjes te doppen en dat ze vooral moeten doen wat hun hart hen ingeeft en waar ze zich fijn bij voelen. Maar doe je dat ook voor jezelf?

Bij mij is dit bewustwordingsproces pas écht begonnen toen ik in de overgang kwam. Daarvoor was ik daar veel minder mee bezig. Eerst je studie afronden, dan een baan, een relatie, huisje, boompje, beestje en als vanzelf raak je in bepaalde gewoontepatronen verstrikt. Ik kan me nog herinneren dat ik me op een gegeven moment afvroeg: “Hoe ben ik hier nu in verzeild geraakt?” Maar toen de patronen destijds ontstonden vond ik het prima. Ik had geen tijd of energie om het anders te doen en liet het gebeuren. Ik had er niet echt bewust voor gekozen.

Tijd voor een nieuwe fase?

Op het moment dat je ouder wordt en de kinderen (als die er zijn) groter worden en je minder hoeft te zorgen, heb je geen last meer van voortplantingsdrift en overlevingsdrang. Je hoeft niet meer te leven naar de verwachting en goedkeuring van een ander. Je kunt je leven beter inrichten zoals jij dat wilt. Je kunt je meer openstellen voor je gevoel, omdat je veel levenservaring hebt opgedaan. Je kunt er bewust voor kiezen om te leven volgens jouw eigen waarden, normen, wensen en behoeften. De overgang biedt je de kans om opnieuw stil te staan en na te denken over wat jij allemaal nog graag wilt doen.

De overgang (de naam zegt het ook al) is een periode waarin je deze transformatie mogelijk wordt gemaakt. Niet alleen op lichamelijk niveau, maar ook op emotioneel en spiritueel niveau. Dat wil niet zeggen dat het altijd als een gemakkelijk periode wordt ervaren. Lichamelijk gieren de hormonen soms door je lijf. Op emotioneel niveau verwerk je nog niet afgeronde zaken. En op spiritueel niveau leer je steeds beter jezelf te accepteren.

Hoe vind je jouw nieuwe balans?Gerelateerde afbeelding

De één vindt het een intensievere periode dan de ander. Voor de één is het een periode van rouw, opvliegers, van niet lekker slapen, onrust, stress, een kort lontje, het in gewicht aankomen. En de ander hobbelt gewoon door, merkt er af en toe wat, maar ervaart het niet als noemenswaardig. Buiten kijf staat echter dat  er een moment komt dat er een nieuwe balans is ontstaan en dat je merkt dat deze periode je sterker en completer heeft gemaakt.

Mijn eigen laatste menstruatie is alweer van een aantal jaren geleden, maar desondanks merk ik dat ik nog niet helemaal door de overgang ben. Vaak weet ik op zulke momenten  niet meer precies wat ik wil. Ik probeer dan het beeld voor me te zien waar ik over 10 jaar wil staan. Ik spreek me uit en richt me naar binnen om de gevoelens die dan naar boven komen een plekje in mij te geven. Om vervolgens weer op te staan en verder te gaan met de realisatie van mijn droom voor de tweede helft van mijn leven.

Ben jij klaar voor een nieuwe start?

Het aanpassen van gewoontepatronen is niet zo eenvoudig. Soms ben je in verwarring en weet je niet meer precies wat je wilt of vind je het lastig om voorgenomen doelen te bereiken. Herken je dat en kun je een steuntje in de rug gebruiken? Meld je dan vrijblijvend aan voor een gratis MenokuurConsult.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten:-)

Hartelijke groet,

Judith Bussink

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *