De overgang; kun je er wat tegen doen?

Zo’n vijf jaar geleden zat ik midden in de overgang, met alle gevolgen van dien? Op momenten dat het mij niet uitkwam had ik geregeld een opvlieger… dan zat ik in gesprek met een cliënt en voelde ik mij uit het niets warm worden.

Hoe ga jij om met overgangsklachten?

Doordat ik probeerde om te doen of ik nergens last van had, werd het voor mijn gevoel vaak erger. Ik voelde mij daardoor vaak onzeker, bang voor dat het weer zou gebeuren en verzette mij er best tegen. Ik kwam daardoor in een soort van vicieuze cirkel (opvlieger / weerstand / angst / nog meer klachten).

Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat? Hoe ervaar jij ze en wat doe je ertegen? De opvlieger is één van de meest voorkomende symptomen van de overgang en ontstaat door een verstoring van de balans in de hormoonhuishouding. Door de aanvoer van te weinig oestrogeen naar de hersenen reageert het lichaam alsof de temperatuur te hoog is. Hartslag en bloeddruk stijgen en de bloedvaten verwijden. Iedereen ervaart opvliegers op haar eigen manier. Feit is dat ze een groot deel van de vrouwen in Europa beïnvloeden.

Hoeveel opvliegers heb jij per dag?

Het aantal opvliegers verschilt per vrouw, sommige vrouwen hebben ze af en toe. Er zijn ook vrouwen die er honderden per dag hebben. Een opvlieger kan heel even duren (30 seconden), maar ook wel 20 minuten. Ook na de overgang kun je opvliegers blijven houden Als je veel last hebt van stress kan dit het aantal opvliegers beïnvloeden. Ook als je nog niet opgeloste emotionele issues hebt, kan dit de heftigheid beïnvloeden.

Wat is de oorzaak van opvliegers?

Overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik en scherp gekruide voeding kunnen het aantal opvliegers en de intensiteit vergroten. Hoge bloeddruk en schildklierproblemen kunnen ook opvliegers veroorzaken.

Zoek jij naar een oplossing voor jouw opvliegers?

Heb je behoefte om een keer vrijblijvend van gedachten te wisselen, of ben je benieuwd of Menokuur jou kan helpen, meld je dan aan voor een gratis menokuurconsult.

Liever direct met jouw opvliegers aan de slag?

Wil jij graag weten hoe je de opvliegers kunt verminderen of zelfs laten verdwijnen? Dan is de Online Opvlieger Challenge écht iets voor jou! Klik hier om verder te lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *