Hoe activeer jij jouw knuffel hormoon?

Gisteren postte een lid van mijn besloten Facebookgroep ‘Positief door de overgang‘, dat ze er nu wel mee klaar was. Dat thuisblijven, het niet op visite gaan, een terrasje pakken, of even een rondje door de stad slenteren zit blijkbaar zo in ons systeem dat we het gaan missen als het er niet meer is.

Vooral in zo’n lang weekend als we net achter de rug hebben valt dat op. De beelden van Koningsdag van voorgaande jaren waarop we hossen, feesten en met z’n allen op elkaar gepakt staan laten een schril contrast zien met de huidige #stay at home en ‘anderhalve meter samenleving’. Het gevoel van saamhorigheid bestaat nog steeds, maar heeft een andere dimensie gekregen.

Ik ben zelf nogal van het aanraken en lijfelijk contact. En ik mis het dan ook erg om eens een lekkere knuffel weg te geven. In het begin merkte dat ik ook ontzettend mijn best deed om dat niet te doen, maar het is me in deze 7 weken ook al wel eens misgegaan. Terwijl ik me daar, op dat moment, helemaal niet van bewust was.

Ik ben benieuwd hoe dat in de toekomst gaat. Zal er altijd afstand tussen ons blijven bestaan of zullen we in de toekomst elkaar toch weer stevig vastpakken en elkaar liefdevol, ondersteunend en bemoedigend aanraken.

Voor ons mensen is aanraken en knuffelen van levensbelang.

  • Beeld je nog eens in toen je nog ontzettend verliefd was en hoe je dan niet van elkaar af kon blijven.
  • Of het moment dat je verdrietig was en een knuffel maakte dat je weer kon ontspannen en het verdriet los kon laten.
  • Of denk aan de aanraking tussen moeder en kind. Die ervoor zorgt dat het kindje zich verbonden, veilig en geliefd voelt.
  • Of stel je voor dat je lekker met je huisdier op de bank zit te kroelen.

Ook voor ons als vrouwen is het super belangrijk om aangeraakt te worden. En juist ook in de (peri)menopauze.

Ik zal je uitleggen waarom.

Als je oestrogeenniveau begint te dalen, daalt ook het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, dat je rust ervaart (heeft ook invloed op je gevoel van angst) en dat je je fijn voelt. Het heeft een positieve invloed op ‘jouw gevoel van stress’, op je immuunsysteem (je wordt minder snel ziek en je herstelt sneller) en het verlaagt je bloeddruk en stresshormoon cortisol.

In de (peri)menopauze daalt het oxytocine niveau en om dat te compenseren en het herstel daarvan te stimuleren is het belangrijk om te knuffelen, te vrijen, om aan te raken, om contact te maken, om liefde uit te wisselen, te verbinden en bijvoorbeeld om jezelf te scrubben en daarna lekker in te smeren met een heerlijke massage of huidolie. Ook hebben bewegen en mediteren een positieve uitwerking,

Op deze manieren stimuleer je je hypothalamus om extra oxytocine, dus ‘knuffelhormoon’ aan te maken.

En als gevolg daarvan voel je je weer blij, positief, ontspannen, geliefd, verbonden en lekkerder in je vel.

In deze tijd van ‘social distancing’ en het vele online communiceren is dit echt een aandachtspunt.

We zijn de hele dag bezig om afstand te bewaren en om iedereen op anderhalve meter te houden en zo het virus de baas te blijven. Laten we daarom vooral niet vergeten om ons ook ‘lijfelijk’ met onze geliefden te verbinden.

In deze tijden waarin ook veel vrouwen zich eenzaam en niet lekker in hun vel voelen is het daarom minstens zo belangrijk om hier aandacht aan te schenken. Dus kom in actie, steek de kaarsjes aan, maak van de maaltijd een feestje, ga in gesprek, luister oprecht naar elkaar, knuffel veel, en heb elkaar (maar bovenal jezelf) lief.

En wil je in de tussentijd in alle rust luisteren naar mijn overgangsverhalen, meld je dan aan voor Dé Overgangspodcast.

Sprankelende groet,

Judith

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *