Op de bank blijven hangen?

Drie redenen waarom dat NIET de oplossing is

Twee weken geleden kreeg ik een mailtje van Maartje (43 jaar). Ze was ten einde raad en zat met haar handen in het haar. Sinds een half jaar was ze niet te genieten. Ze kwam aan, terwijl ze niets anders deed. Ze had een pest humeur, haar familieleden en vrienden gOp de bank blijven hangeningen haar steeds vaker uit de weg omdat ze iedereen afsnauwde.  Om de haverklap barstte ze in tranen uit en als klap op de vuurpijl kreeg ze steeds meer opvliegers. Ze was moe, moe, moe, moe en zat maar op de bank voor zich uit te staren. Er kwam gewoonweg niets uit haar handen.

Jezelf kwijtraken

En Maartje is niet de enige. Veel vrouwen raken zichzelf een beetje kwijt als ze in de veranderende periode die we ‘overgang’ noemen komen.

Het moment waarop je vrouwelijke hormonen beginnen af te nemen, dat je langzaam begint toe te bewegen naar het niet meer vruchtbaar zijn. Je ‘eierdoos raakt langzaamaan leeg’.  Want dat gaat natuurlijk niet ineens. Dat gaat heel geleidelijk. Dat proces kan wel 10 jaar duren.

Schommelende hormonen

Schommelende hormonenVanaf eind dertig begint je hormoonspiegel te fluctueren. Nu zijn wij als vrouwen gewend aan het schommelen van onze hormonen. Maar rondom deze periode beginnen de schommelingen heviger te worden en zijn ze lastiger op te vangen. En dat kan met klachten gepaard gaan.

Het gaat vaak niet alleen om lichamelijke klachten. Ook kan de overgang invloed hebben op jouw mind en emoties, op je werk, je sexleven, op je focus en op je plannen voor de toekomst. Je wordt eigenlijk uitgedaagd om op alle fronten van je leven de balans op te maken.

Waarom niets doen niet verstandig is

Ongeveer 8 op de 10 vrouwen ervaart klachten en 20% daarvan kan zelfs niet meer goed functioneren. Slechts 1 op de 5 vrouwen ervaart helemaal geen klachten. Overigens blijkt dat veel (vage) klachten niet worden toegeschreven aan de overgang, omdat elke vrouw deze periode op haar eigen manier ervaart. Als jij bepaalde klachten niet herkent als overgangsklachten dan weet je misschien in eerste instantie niet wat je overkomt. Waar komen die klachten opeens vandaan? Wat is er met mij aan de hand? Voor je het weet stapelen klachten zich op en weet je niet meer wat je moet doen. Net zoals bij Maartje.

Maartje verzandde in het ‘niets’ doen, geen energie, geen puf. Gewoon niet weten waar te beginnen.

Waarom is dit NIET verstandig:

  1. Op het moment dat je verzandt in het ‘nietsdoen’, is er niets meer in beweging. De energie stroomt niet meer. Slachtofferschap ligt op de loer
  2. Van daaruit worden de klachten vaak erger, je belandt in een vicieuze cirkel. Terwijl jezelf invloed kunt uitoefenen op jouw klachten
  3. Je laat de kansen die ook in deze periode schuilen liggen. Je ontneemt jezelf de kans om dichter bij jezelf te komen en nog meer JIJ te worden

Zet vandaag de eerste stap (net als Maartje)

We gingen samen aan de slag, Maartje en ik. We inventariseerden, maakten een stappenplan. Eenvoudig, doelgericht, stapje voor stapje en waarbij snel de eerste resultaten zichtbaar zouden moeten zijn.

Door dat actief bezig zijn veranderde de energie direct, er was weer hoop, de energie ging weer stromen en ook vond ze het fijn om het te kunnen bespreken.

Gisteren kreeg ik weer een mailtje van Maartje. De klachten waren nog niet weg, maar het gevoel om actief bezig te zijn aan het positief veranderen van haar leefstijl, het inpassen van inspanning, ontspanning, het bewust worden van dat wat ze doet, geeft haar een positief gevoel. Soms is gewoon even van gedachten wisselen, het gevoel er niet alleen voor te staan, al een eerste stap.

Plan een gratis belafspraak

Wil jij dit ook? Of wil je meer weten over de overgang of van gedachten wisselen over bepaalde klachten die jij ervaart? Plan dan vandaag een gratis belafspraak en ik denk met je mee hoe jij ook weer snel beter in jouw vel kunt komen. Ik zie er naar uit om je binnenkort te spreken.

Met sprankelende groet,
Judith Bussink

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *